HS/Ollilan työryhmä: Autovero poistuu ja kilometrimaksu tilalle?

500px-Emblem-money.svg

Autoverotukseen on suunnitteilla merkittäviä uudistuksia. Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman työryhmän lähtökohtana on, että autoverotuksen painopiste siirtyisi lähes kokonaan auton käyttöön. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan Jorma Ollilan johtaman työryhmän tänään julkistettava raportti esittää, että autovero (rekisteröintivero) poistuisi kokonaan ja autoilun nykyistä verotusta olisi tarkoitus korvata suurilta osin kilometripohjaisella maksulla. Tienkäyttömaksut on selvityksessä porrastettu kahteen luokkaan. Suurimpaan osaan Suomea kaavaillaan Helsingin Sanomien mukaan korkeampaa kilometripohjaista tiemaksua. Tämä maksu olisi 6,8 senttiä tiheämmin asutuilla alueilla tai 3,4 senttiä per kilometri harvaan asutuilla alueilla. Hyvänä puolena uusien autojen hinta laskisi muutoksen ansiosta merkittävästi ja keskimääräisen auton kohdalla autoveron säästö eli hinnan lasku on jopa 7.000 euroa. Uudessa mallissa kiinteät auto- ja ajoneuvoverot korvattaisiin ajoneuvon käyttöön liittyvillä maksuilla. Uusien autojen hintojen laskiessa Suomen vanha (Euroopan vanhin) autokanta alkaisi uudistua nopeammin.

Shellin hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan johtama työryhmä esittelee raporttinsa tuloksia sidosryhmille tänään maanantaina. Autoveromuutoksen aikataulusta ei ole vielä tietoja, mutta todennäköisesti uudistuksesta kuultaisiin lisää vielä tämän syksyn aikana ja aikaisintaan uudistus voisi tulla voimaan 1.1.2014, jos eduskunta hyväksyisi sen loppuvuodesta ja tätä koskeva hallituksen esitys annettaisiin syksyn aikana. Yleensä autoveromuutokset ovat ajoittuneen juuri syksyyn ja koska uusien autojen myynti todennäköisesti pysähtyy autoveromuutosten vuoksi, olisi muutokset syytä toteuttaa kertarysäyksellä nopealla aikataululla.

Päivitys 3.9.2013:

Tienkäyttömaksuja pohtiva työryhmä jättää raporttinsa liikenneministeri Merja Kyllöselle (vas.) 16. joulukuuta. Kyllösen mukaan odotettavissa olisi useamman vuoden siirtymäaika.
Helsingin Sanomien kartta maksualueista löytyy täältä.

Asiasta lisää:

Lähde: Helsingin Sanomat ja HS:n verokartta / Jorma Ollilan autoverotuksen kokonaisuudistuksen työryhmä

Kuva: GNOME

JAA JUTTU / SHARE THIS:
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

About Toimitus

Autohullut.fi toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

two × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.