Autohullut.fi testaa: Talvinen maasturitesti (2011 Audi Q5 3.0 TDI vastaan 2012 Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI)

Autohullut.fi sai käsiinsä heti vuoden aluksi kaksi haluttua katumaasturia talvisen pakkaskelin vallitessa. Varsinaista maastotestiä ei päästy suorittamaan, mutta huonokuntoisella lumisella hiekkatiellä autot käytettiin. Viisihenkinen perhe, joka käy autollaan usein huonoteisellä kesämökillä talvellakin ja jolla on paljon tavaraa, saattaa kaivata itselleen katumaasturia, jossa on runsaasti tilaa. Auton koko aiheuttaa kuitenkin usein ongelmia normaalielämssä mm. kauppakeskuksissa, joissa auton olisi ostosmatkoilla mahduttava parkkiruutuun. Toimitus valikoi tämän perusteella kaksi Premiumvaihtoehtoa, Audi Q5:n ja Volkswagen Touaregin.

Moottorivaihtoehdoiksi valittiin 3.0 TDI, koska sen pienemmällä moottorilla ei Touaregia saa ja vertailu on näin tasaväkisempi, vaikkakin saimme testin ajaksi haltuumme vain vanhemmalla 240hv 3.0 TDI moottorilla varustetun Q5:n. Vuoden 2012 faceliftattu malli on 245 hevosvoimainen, kuten VW Touareg 3.0 V6 TDI:kin. Uudempi 245 hv vastaa kaasuun hiukan vanhaa konetta ärhäkämmin, mutta kulutuksessa emme ole huomanneet aikaisemmissa koeajoissa suurta eroa. 240 hv 3.0 TDI:n koneisiin tuli kuitenkin viime vuonna tehdaskampanja 26G4, joka paransi kaasuvastetta lähes 245 hv moottoria vastaavaksi, joten katsoimme tuon riittäväksi vertailussa.

Tilat ja sisustus:

Touareg on käytännössä Audi Q5:sta n.30cm leveämpi, 20cm pidempi ja 5cm korkeampi ja tämä myös näkyy. Kun autoja katsoo kaukana toisistaan ei eroa huomaa, mutta vierekkäin ollessa autoissa on huomattava kokoero. Audissa takapenkit liikkuvat kätevästi 10 cm eteenpäin, jolla saadaan takakontti lähes Touaregin kokoisiksi, mutta on huomattava, että myös Touaregin penkin saa 16 cm edemmäksi. Touaregin tavaratila ja matkustamo on jo niin iso, että on vaikea kuvitella suurempaa tarvetta viisihenkiselle perheelle. Mikäli matkustajia on 7, on tilanne jo sitten aivan toinen. Audin sisustus on modernin tyylikäs. Facelift-mallissa juuri mitään ei muutettu, ja tämä viestiikin onnistuneesta tuotteesta. Koeajoautossamme oli alumiinipaneelit yhdistettynä mustaan kiiltonahkaan. Touaregin siustus oli konservatiivisempi ja vaikkakin se on toimiva, niin toimitus olisi toivonut ehkä modernimpaa sisustusta. Uusi LCD-ajotietokone mittaristossa on huippumoderni ja Audin tulevissa malleissa (mm. nyt jo A6 mallissa) on myös lähes identtinen näyttö. Tähän nähden Q5:ssa oleva pikselinäyttö on vanhentunut. LCD-näytön käyttö on aluksi hankalaa, mutta siihen tottuu ilman ohjekirjaakin.

Moottori ja ajaminen:

Suuremman kokonsa vuoksi Touaregissa kuljettaja istuu korkeammalla ja ajamisessa on enemmän maastoauton tuntua ja auto tuntuu kallistelevan kaarteissa huomattavasti Audia enemmän. Toisaalta näkyvyys ulos on Audia parempi ja kuljettajalle syntyy turvallisuudentunne mailmaa ylhäältä katsoessa. Tässä vaiheessa on sanottava, että koeajamassamme Q5:ssa oli S-line sporttialusta, joka tekee ajettavuudesta tarkemman, mutta samalla alustasta kovemman. Moottori on tyhjäkäynnillä äänekkäämpi kuin Audi:n ja syystä tai toisesta Audin pakoäänet ovat paremmat, vähemmän dieselmäiset. Myös rengasmelu on vähäisempää Audissa, vaikka molemmissa autoissa oli 19-tuuman nastarenkaat. Moottoritiellä Audi oli jämäkämmän tuntuinen, hiljaisempi ja vähemmän tuuliherkkä kuin Touareg ja siksi sopii maantieajoon paremmin. Moottorit ovat molempiin autoihin riittävät ja suuriin osa teillä vastaan tulevista jäävät taakse tilanteessa kuin tilanteessa. Vaikka Touareg onkin painavampi (1935kg / 2203kg), niin 5 hv tehokkaampi moottori kompensoi autojen kiihtyvyyseroa ja ne tuntuvat kiihdyttäessä identtisiltä.

Tankatun dieselin laadusta ei ole tietoa, joten sen vaikutuksesta kiihtyvyyseroihin ei ole tietoa. Audi jäi luvatuista suoritusarvoista melko paljon lähinnä pienen alkuturboviiveen vuoksi, kun taas Touareg suoritui lähes tehtaan ilmoittamien lukemien mukaisesti. Nastarenkaat haittasivat myös tulosta, vaikkakin tien pinta oli kuiva. Koeajoautossamme oli Volkswagenin 4XMOTION-neliveto, jonka ominaisuudet eivät tule esiin normaaliajossa. Mikäli testissä olisi päästy kunnon maastopolulle, niin alennusvaihde ja tasauspyörästön lukko olisivat olleet hyödyllisiä. Audissa on 7-portainen DSG-vaihteisto, kun taas Touaregista löytyy 8-portainen Tiptronic-automaattivaihteisto, joka kelpaa mm. uuteen Audin RS6:een. Audin vaihteisto tuntui kuitenkin urheilullisemmalta tässä vertailussa. Uusi vaihde tulee ärhäkämmin ja vaihdelaatikko tuntuu arvaavan kuljettajan aikeet. Tiptronic-automaatti tuntui laiskemmalta ja eli enemmän omaa elämäänsä, hidas se ei missään nimessä ollut. Toki edellisten kuljettajien ajotyyli on varmasti vaikuttanut laatikon toimintaan koeajossamme. Joka tapauksessa 8-portainen automaatti on selkeästi VW tulevaisuuden vaihtoehto.

Mukavuus ja käytännöllisyys:

Audi Q5 menettää pisteitä mukavuudessa urheilualustansa vuoksi, koska isot töyssyt tuntuvat ikävästi ohjaamossa. Sitä eivät pelastaneet edes erittäin mukavat Feinnappa-nahka S line -logolla varustetut istuimet. Toisaalta tästä syystä sen ajettavuus on lähes henkilöautoluokkaa. Ostajan on mietittävä, kumpi on tärkeämpi ominaisuus ja ilmajousitus saattaisi olla hyvä kompromissi, mutta se lisää kummankin auton hintaa merkittävästi. Kummassakaan koeajoautossamme sellaista ei ollut. Touareg oli pehmeämpi, mutta ajotuntuma oli etäinen ja tiestä irtonainen. Nappanahkaverhoilu oli pehmeän miellyttävä ja istuimet olivat Audin istuimen kaltaiset, mukavat ja jämäkän urheilulliset. Molemmissa autoissa oli elektroinen käännettävä vetokoukku, joka onkin toimituksen mielestä erittäin kätevä lisävaruste. Koukku on käytännössä täysin piilossa ennen kuin sen kääntää esiin. Jälkiviritykset näyttävät huomattavasti huonommalta ja tällaiselle maastoautolle tulee aina jossain vaiheessa vetotarvetta, vaikka aikomus olisi toinen. Potentiaalisen ostajan päätökseen saattaa vaikuttaa autojen huomattavan erilainen sallittu perävaunun paino. Touaregilla saa vetää 3500kg painoista jarrullista perävaunua, kun Q5:ssa se on vaatimattomammat 2400kg.

Audin peilit ovat isot ja niistä näkee erittäin hyvin peruutettaessa. Siitä huolimatta kuolleeseen kulmaan saattaa jäädä joku ja Audissa lisävarusteena ollut Audi Side Assist on mainio varuste kaikkiin isoihin autoihin. Moottoritiellä liityttäessä on usein vaikea nähdä nopeasti lähestyvä auto ja turvajärjestelmä varoittaa vilkkuvalolla kolarivaarasta. Touaregissa lisävarusteena löytynyt Area View on todella näppärä avustin. Audi Q5:ssa olevaan perinteiseen parkkitutkajärjestelmään verrattuna kylkien alaosan haavoittuvat kohdat ovat sen ansiosta suojassa ja auton saa todella nätisti ahtaisiinkin paikkoihin.

Audi:n etuparkkitutkan automaatiaktivoinnin puute on uskomatonta. Ajaessamme kapeaksi auratulla tiellä oli tilanne se, että ahtaan paikan lähestyessä joutuu aktivoimaan etuparkkitutkan napilla, jonka jälkeen kaasutettessa se kytkeytyy pois ja se pitää aktivoida taas uudestaan. Audilta erittäin outo ja moitittava ratkaisu. Voin vain kuvitella, miltä tuntuu ajella vappuna Kaivopuistossa kyseisellä järjestelmällä. Touaregin panoramakatto teki näyttävän vaikutelman, mutta on käytännössä hintaansa nähden täysin tarpeeton lisävaruste.

Audi Q5:n taloudellisuus yllätti, keskikulutus seka-ajossa oli 8.6 l/100km ja maantiellä päästiin tasan 7:ään . Edes aikaisemmin ajamamme Q5 2.0 TDI ei kuluttanut juuri vähempää, kulutuksen ollessa silloin 8.4 l/100km. Touareg näyttää kokonsa ja muotonsa vuoksi jatkuvasti selkeästi korkeampia lukemia.

Loppuvalinta:

Kun autojen hintoja katsoo on selvä, että ihan jokaisella ei näihin maastoautoihin ole varaa ja se on iso harmi. Kyseessä on kuitenkin kaksi kolaritestienkin perusteella perheelle erittäin turvallista autoa, jotka molemmat soveltuvat perhekäyttöön erinomaisesti. Näistä vaihtoehdoista Touareg on hiukan väliinputoajamalli. Se on Q5:sta isompi, mutta mikään jättiläinen se ei ole. Mikäli Q5 on liian pieni, toimitus jäisikin odottamaan nurkan takana olevaa uutta Q7:ää. Sivunuottina mainittakoon, että on mielenkiintoista nähdä jääkö Touareg nimi pysyvästi Volkswagen mallistoon, nyt kun Tuaregin heimo on ollut Volkswagenille kiusallisessa julkisuudessa Malin kapinallisuuksien johdosta, kuten Top Gear vihjasi uusimmassa jaksossaan.


Mitattua (tankki täynnä ja kaksi henkilöä):

Audi Q5 3.0 TDI:

0-100 km/h 7.4s (Tehtaan ilmoitus 6.5s)

Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI:

0-100 km/h 7.8s (Tehtaan ilmoitus 7.6s)

Moottori
Suorituskyky
Audi Q5 2012 malli

3,0 V6 TDI 180 kW (245 hv) Quattro

VW Touareg 2012

3,0 V6 TDI 180 kW (245 hv) 4XMOTION BlueMotion Technology

Moottorin rakenne6-sylinterinen dieselmoottori, 4 venttiiliä/sylinteri6-sylinterinen dieselmoottori, 4 venttiiliä/sylinteri
Iskutilavuus, l/cm33,0 / 29673,0 / 2967
Suurin teho, kW (hv) / rpm180 (245) / 3800 – 4400180 (245) / 3800 – 4400
Suurin vääntömomentti, Nm / rpm580 / 1750 – 2750550 / 1750 – 2750
 Vaihteisto7-vaihteinen S tronic -automaatti8-vaihteinen Tiptronic-automaattivaihteisto
Huippunopeus, km/h225218
Kiihtyvyys, s, 0-100 km/h6,57,6
Kiihtyvyys, s, 80-120 km/h
Painot
Omamassa, kg19352203
Sallittu kokonaismassa, kg24702890
Sallittu perävaunumassa jarruin/jarruitta, kg2400/7503500/750
Polttoaineen kulutus ja päästöt
PolttoaineDieselDiesel
Polttoaineen kulutus, l/100km
kaupunki7,18,5
maantie6,06,6
yhdistetty6,47,3
CO2-päästöt, g/km169193

Kuvalähde: Volkswagen ja Audi

JAA JUTTU / SHARE THIS:
Tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Autohullut.fi testaa: Talvinen maasturitesti (2011 Audi Q5 3.0 TDI vastaan 2012 Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI)

  1. Marko says:

    En ymmärrä tätä testiä. Olen ajanut X5:lla (e70) reippaat 150 tkm ja nyt Touaregilla about 30 tkm. Q5 täysin eri auto eikä vertailtavissa. Jos joku eri mieltä, katsoon lompakkoon…

    Q7 olisi hyvä vertailukumppani, mutta mutta… Väitän että “osalla meistä” Touareg-kuskeista oikeasti hyvä syy “köyhäillä” tässa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.